test test testff Магдонос - Зачини за инспирација | Вегета Маестро
Магдонос
lat. Petroselinum crispum

Магдоносот е светло зелена билка со лековити својства. Потекнува од регионот централен Медитеран и оттаму се шири низ цела Европа, а подоцна ги надминува границите на "стариот континент".

МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Магдоносот секогаш може во целост да се искористи. Зачинете ги јадењата со неговите исецкани свежи или сушени лисја за да им дадете дополнителна арома, а од коренот направете убава пролетна супа. Пред да го ставите свежиот магдонос во фрижидер, потребно е добро да се измие, а потоа и да се исуши добро, по можност со хартиена крпа. Потоа чувајте го во пластична ќеса и добро затворете го во сад за да подолго остане свеж. Ако сакате да го надополните вкусот на вашето пире од компири, искористете го свежиот корен од магдонос во микс со сув копар или магдонос и ќе добиете совршен и изглед и вкус. Кога користите магдонос, чувајте во херметички затворен сад на ладно, суво и темно место. На овој начин, неговата арома ќе остане зачувана и нема да се случи промена на бојата бидејќи не е изложен на светлина.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Печени сендвичи со јајце
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
Супа од пилешко
Пилешката супа со фини тестенини ќе ве закрепне, а вкусот на корен од зеленчук ќе им даде освежувачки ноти на полните топли лажици.

Состојки

  • 500 г пилешко (бело месо без кожа)
  • 4 лажици масло
  • 200 г кромид
  • 200 г моркови
  • 200 г корен од целер
  • 100 г корен од магдонос
  • 1 литар вода
  • 2 коцки за пилешка супа Vegeta Natur
  • 200 г конзервиран грашок од Podravka

Тестенини:

  • 2 јајца
  • 100 г меко брашно Podravka
  • Прстофат сол
  • 2 лажици сечкан магдонос

Подготовка

1. чекор

Измијте го месото и исцедете го.

2. чекор

Пржете ги ситно сечканиот кромид и ренданите зеленчукови корења на загреано масло додека не омекнат. Додајте пилешко и кратко пржете ги заедно.

3. чекор

Залејте со вода и кога ќе зоврие, додајте ги коцките за пилешка супа Vegeta Natur, покријте и гответе на тивок оган околу 30 минути.

4. чекор

Од јајцата, брашното, солта и магдоносот, со вилушка замешајте тесто за њоки.

5. чекор

Додајте ги њоките во супата што врие и варете уште 10 минути.

6. чекор

По њоките, во супата додајте го измиениот и исцеден грашок.

Совет

Варете ги њоките со така што лажицата со која треба да ги земате и ставате во супата, кратко држете ја во супата додека не стане жешка, за тестото да не се лепи на лажицата.
Пилешко со крцкави њоки и грашок
Обожаваме пилешко филе на сите начини, но на овој начин тоа е посебно токму поради прилогот од крцкави њоки и грашок. Задолжително пробајте!

Состојки

  • 600 г пилешко филе (4 парчиња)
  • 1 лажица Vegeta
  • Гранче рузмарин иситнет на помали гранчиња
  • 600 г компири
  • 100 г сирење рикота
  • 1 лажичка магдонос Vegeta Maestro
  • Сол
  • 250 г замрзнат млад грашок Podravka

Подготовка

1. чекор

Пилешкото филе посипете ги со Vegeta, набодете го на гранчињата рузмарин, покријте ги со хартија за печење и потоа малку истенчете ги со сукало за тесто.

2. чекор

Гответе ги компирите со лушпи, малку изладете, излупете ги и испасирајте ги за да добиете тесто. Додајте ги рикотата и магдоносот, а потоа измешајте сè заедно. Направете ролат од добиената смеса, исечете го на парчиња долги 3 см за да ги добиете њоки. Сплексајте го секој на средина и ставете ги да се варат во зовриена солена вода додека не испливаат на површина. Исцедете ги.

3. чекор

Пилешкото филе ставете го во тава со загреаното маслиново масло. Страната каде што е рузмаринот треба да е свртена надолу. Пржете ги во загреано маслиново масло од секоја страна околу 4 минути.

4. чекор

Извадете го пилешкото и ставете ги њоките во истото масло, испржете ги од двете страни за да добиете крцкава кора, додајте го замрзнатиот грашок и пржете додека не омекне грашокот, доколку е потребно, залејте со дел од течноста во која се готвеле њоките.

Послужување

Служете го пилешкото со крцкави њоки и грашок.

Совет

Со помош на сукало, пилешкото малку ќе стане потенко и ќе се пече побрзо, а во исто време зачините во месото подобро ќе се втријат и аромите подобро ќе се измешаат.
Топчиња street food
Вкусните топчиња од зеленчук се идеални за денот кога планирате „пауза од месо“!

Состојки

Рибји ќофтиња

  • 400 г филети од ослиќ
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 лажичка лук во прав Vegeta Maestro
  • 2 лажици лебни трошки
  • 1 јајце
  • 1 лажица магдонос Vegeta Maestro
  • 1 лажица маслиново масло
  • 60 г лебни трошки

Топчиња од прокељ

  • 300 г прокељ
  • 1 јајце
  • 40 г остро брашно Podravka
  • 75 г лебни трошки

Arancini

  • 150 г ориз Арборио Zlato Polje
  • 120 г кромид
  • 4 лажици маслиново масло
  • 25 г путер
  • 75 мл павлака за готвење
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица магдонос Vegeta Maestro
  • 40 г остро брашно Podravka
  • 75 г лебни трошки
  • 2 јајца
  • Сол
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • Масло за пржење

Сос

  • 200 г грчки јогурт
  • 1 лажица исечени пиперчиња
  • 2 чешниња лук
  • Vegeta Maestro Црн пипер

Подготовка

1. чекор

Ослиќот варете го во солена вода во која сте додале сок од лимон, исцедете го и оставете го малку да се излади и добро исечкајте го на помали парчиња.

2. чекор

Додајте ги лукот, трошките од леб, јајцето, магдоносот, маслиновото масло, бибер, сол, доколку е потребно и добро измешајте.

3. чекор

Од подготвената мешавина, обликувајте ги топчињата, извалкајте ги во лебни трошки и пржете во топло длабоко масло до златножолта боја. Пржените топчиња ставете ги на хартиена крпа за да се апсорбираат вишокот маснотии.

4. чекор

Прокељот ставете го да се вари во солена вода и варете додека не омекне. Извадете го, исцедете го и оставете малку да се излади.

5. чекор

Варениот прокељ ставете го во брашно, а потоа во изматено јајце и на крај во лебни трошки. Пржете ги во поголема количина загреано масло до златнокафеава боја. Извадете ги на хартија за да се апсорбираат вишокот маснотии.

6. чекор

Ситно исечканиот кромид ставете го во добро загреано маслиново масло и испржете го додека не омекне.

7. чекор

Додајте ги иситнетиот лук и оризот и кратко пржете.

8. чекор

Додајте магдонос, 1 лажичка сол и бибер, промешајте и залејте 450 мл врела вода. Гответе на средна температура додека оризот не ја апсорбира целата течност, а потоа додајте ја павлаката за готвење, путерот и гответе уште малку.

9. чекор

Извадете од топлина, покријте и оставете да се излади на собна температура.

10. чекор

Од смесата со влажни раце обликувајте ги топчињата и панирајте ги со тоа што прво ќе ги ставите во брашно, а потоа ќе ги потопите во изматените јајца и лебните трошки.

11. чекор

На овој начин подготвените топчиња, пржете ги во поголема количина добро загреано масло до убава златножолта боја.

12. чекор

Извадете ги на хартиена крпа за да се апсорбира вишокот маснотии.

Совет

На топчињата можете да им додадете малку рендан пармезан и сушена мајчина душица.

Послужување

На јогуртот додајте исечкан власец, иситнет лук, малку бибер, измешајте добро и сервирајте со топчињата.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

А што велат нашите предци?

 Во времето на древните Египќани магдоносот е нашироко познат по своите лековити својства. Тие ги откриле неговите својства на диуретик, но неговата корисност во ова подрачје се уште не е утврдена.

Нашите баби со користење на магдонос се бореле против целулитот. Во вечерните часови, пред спиење практикувале масажа со крпа натопена во чај од магдонос, која се остава да отстои преку ноќ. Тие тврдат дека веќе следното утро имало видлива разлика.

Чајот од магдонос ​​наводно има лековити ефекти на гласните жици, па неговата конзумација се препорачувала на пеачи, оратори и едукатори за зачувување на гласот пред настап или концерт.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Зборот магдонос е изведен од грчкиот збор „петрос“ што значи камен, веројатно затоа што во минатото лесно можело да се најде како расте на одрони меѓу камењата.
Магдоносот претставувал свето растение за античките Грци и тие не го користеле во оброците, но тој сепак го наоѓал своето место на празничните трпези. Од магдонос изработувале венци за да украсуваат за време на свечености.
За разлика од Грците, римските гладијатори консумирале магдонос и тоа најчесто пред борба, за полесно да го поразат својот противник. Тие верувале дека магдоносот ќе им помогне за да се сконцентрираат, ќе им даде сила и ќе ги направи полукави.

Ја почитуваме вашата приватност

За да работи правилно нашата страница и постојано за да ги подобруваме нашите услуги, ние користиме колачиња. Во случај да сакате да ја оневозможите употребата на колачиња, некои делови од страната може да станат недостапни. Прочитајте ги деталите во Услови за користење.

Типови на колачиња: Технички, Маркетинг

Поставки