ЗАЧИНИ ЗА ИНСПИРАЦИЈА
Мајчина душичка
lat. Thymus vulgaris
Мајчина душица е грмушка, растение кое е сродно со ориганото. На овој зачин му треба многу светлина и топлина и најчесто се среќава на карпести падини и ливади во Медитеранот. Мајчина душица цвета од мај до септември, или со појавата на првиот мраз.
МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Ако правилно се чува, сушената мајчина душица го задржува вкусот и до една година. Се препорачува да се чуваа во темно, ладно и суво место.
Мајчина душица се додава на различни јадења, од маринади и сосови до јадења со риба и зеленчук и својата арома нема да ја изгуби ниту по долго готвење. Одлично се сложува со сите јадења, а особено добро со јадења подготвени на скара.
Слободно можете да додадете мајчина душица во помасни јадења, бидејќи ги неутрализира мастите и јадењето ја прави полесно за варење.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Котлети со мајчина душица
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
"
data-pgtm-element-page-location="body"
data-pgtm-slider-name="ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ"
>