Шпагети со сос од домати, филети од скуша и наут
Служете ги шпагетите со сос од домати, филети од скуша и наут послужете ги веднаш топли во длабока чинија.
Состојки
- 320 г шпагети Zlato Polje
- 3 лажици маслиново масло
- 40 г пармезан (или тофу)
Сос од домати:
- 600 г свежи зрели домати
- 30 г путер
- 1 лажичка шеќер
- 20 г меко брашно Podravka
- 20 мл црно вино
- 100 гр исцеден наут од конзерва Podravka
- Медитеранско филе од EVA скуша (125 г)
- Vegeta Maestro ловоров лист
- Мелено морско оревче од Vegeta Maestro
- Сол
- Црн бибер Vegeta Maestro
Подготовка
1. чекор
Излупете ги доматите, извадете им ги семките и исечкајте ги.
2. чекор
Прво, подгответе го сосот со пржење на шеќерот на путер за да се карамелизира.
3. чекор
Додајте го брашното, пржете го кратко и додајте ги доматите. Истурете малку вода или зеленчук, црно вино, ловоров лист, морско оревче, мелен бибер, сол и оставете да врие се додека не се добие густ сос. На крај додадете ги филетите скуша и наутот.
4. чекор
Гответе ги шпагетите во солена вода (4 минути), исцедете, исплакнете со вода, додајте маслиново масло и промешајте.
5. чекор
Топлите шпагети прелијте ги со сос од домати, промешајте, посипете со рендан пармезан или тофу.
Послужување
Послужете ги веднаш топли во длабока чинија.
Совет
Наместо скуша, можете да подготвите филети од туна.