Димената пиперка се добива, како и сите други сродни зачини, со сушење на растението Capsicum annuum. Специфичниот начин за добивање на овој зачин доаѓа од шпанскиот регион Ла Вера: поради влажната и студена есенска клима пиперките не можеле да се сушат во воздухот, па лозарите ги сушеле на чадот од даб.
Состојки
- 700 гр пилешки крилца
- 2 лажички чили Vegeta Natur
- 2 лажици масло
- Сол
- Малку шарен бибер Vegeta Maestro
- 2 лажици цветeн мед
- 2 лажички оцет
- 1 лажичка сува пиперка Vegeta Maestro
- 2 млади кромитчиња
За сосот:
- 1 крем-супа од тиква Podravka
- 100 мл слатка павлака
- 150 г ориз со округли зрна
- 2 лажици потпечени семки од тиква
- 2 лажици масло од тиква
Подготовка
1. чекор
Зачинете ги крилцата со чили Vegeta Natur и ставете ги во подмачкана тава. Покријте и печете во загреана рерна на 200 ° C 20 минути.2. чекор
Потоа измешајте мед, оцет, сува пиперка и бибер. Премачкајте ги крилцата со оваа смеса и вратете ги во рерната (откриени) за да се испечат и да станат крцкави.3. чекор
За тоа време, содржината на вреќичката со супа додајте ја во 400 мл ладна вода и загрејте до вриење со мешање. Додајте ги слатката павлака и морското оревче, и оставете да се свари 5 минути.4. чекор
Сврете го оризот, исцедете го и ставете го во калапот.5. чекор
На чинија за сервирање ставете ги сосот, крилцата во форма на лилјак и посипете со исечкано младо кромитче.Послужување
Оризот со помош на калапот ставете го на чинијата, посипете со семки од тиква и додајте масло од тиква.Совет
Можете да креирате своја сопствена чинија за да ја направите уште поефектна за Ноќта на вештерките.Состојки
- 6-8 карабатаци без коски
- 1 супена лажица чили Vegeta Natur
- 3 лажички димена пиперка Vegeta Maestro
- 2 лажици масло
- Листови жалфија
- Црвен кромид
- 100 мл слатко бело вино
- 70 мл павлака за готвење
Подготовка
1. чекор
Засечете ги батаците да бидат потенкии. Посипете ги со чили Vegeta Natur, а потоа и со димена пиперка.2. чекор
Ставете го маслото на загреана тефлонска тава, загрејте го и ставете ги подготвените пилешки батаци. Кога ќе станат крцкави на долната страна и кога ќе се одвојат од тавата, превртете ги и печете уште малку.3. чекор
Додајте ги грубо исечканите лисја од жалфија и пржете додека не станат крцкави. Потоа додајте го ситно исечканиот црвен кромид, пржете додека не омекне и пушти сок, а потоа полејте со марсала или друго слатко вино.4. чекор
Пржете кусо додека испари виното и да се соединат состојките, а потоа извадете го месото од тавата.5. чекор
Додајте ја павлаката за готвење во сосот колку што е потребно да стане кремаст, додајте по потреба малку топла вода или супа.Послужување
Ставете ги батаците на чинија за сервирање, додајте го сосот, варените компири и сервирајте ги со разновидни и разнобојни салати (целер, цикорија, поточарка).Совет
Жалфијата е полна со миризливи етерични масла. Доколку ја ставите под кожата на батаците, ќе им даде рафиниран вкус и одлична арома.Состојки
- 3 лажици маслиново масло
- 100 г кромид
- 100 г моркови
- 50 г корен од целер
- 100 г свежи црвени пиперки
- 1 ловоров лист Vegeta Maestro
- 4 батаци со карабатаци
- 1 лажица Vegeta
- 200 г компири
- 3 чешниња лук
- 3 лажички сушена пиперка Vegeta Maestro
- 1 супена лажица двоен концентрат од домати Podravka
- 150 мл павлака за готвење
- 1 лажица густин Dolcela
- 1 лажичка црн мелен бибер Vegeta Maestro
- 2 лажици сечкан магдонос
Подготовка
1. чекор
Пржете го ситно исечканиот кромид во загреано масло. Додајте ги морковите исечкани на кругчиња, целерот и пиперката исечкани на коцкички, листовите од ловор и сѐ заедно кусо пропржете.2. чекор
Одделете ги батаците од карабатаците, измијте ги, исушете ги, втријте им Vegeta и додадете му ги на зеленчукот.3. чекор
Пржете десетина минути на тивок оган со постојано мешање и на крај додадете ги компирите исечкани на коцкички, иситнетиот лук, посипете со зачин димена пиперка и гответе уште 5 минути.4. чекор
Залејте со топла вода доволно за да го прекриете месото и зеленчукот и гответе на тивок оган со затворен капак.5. чекор
Пред крајот промешајте го концентратот од домат. Павлаката измешајте ја со густинот и додајте ја во чорбата со непрекинато мешање. Оставете да зоврие.Послужување
Служете наросено со бибер и магдонос.Совет
Не заборавјте да додате димена пиперка деликатес затоа што токму таа на оваа чорба ќе ѝ даде малку поинаква нота.Tikvice u tankom tijestu
Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.
Пиперката често пати се користела во изработка на маски и креми за лице против брчки, како средство за подмладување. Денес знаеме дека „анти-ејџинг“ својствата на пиперката се резултат на витаминот А и бета-кератинот со кои оваа храна е богата.
Пиперката во минатото се користела за лекување на проширени вени. Се верува дека овој зачин ги зајакнува крвните садови и има позитивен ефект врз циркулацијата.
Ако немате при рака апчиња за спиење, можете да користите пиперка. Витамин Б6, со кој е богат овој зачин помага во производството на хормонот мелатонин кој нежно ве успива.