test test testff Чили - Зачини за инспирација | Вегета Маестро
Чили
lat. Capsicum annuum

Чили зачинот се добива од чили пиперчиња кои се сушат, а потоа се мелат во прав. Истражувањата покажаа дека ова растение се одгледувало во далечното Мексико пред дури 6000 години, а европската кујна е збогатена со чили благодарение на Кристофер Колумбо кон крајот на 15 век.

МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Кај чили од суштинско значење е да се задржи неговата боја и свежина. Затоа, мора да се чува на ладно, темно место, може се чува во фрижидер за да го задржи својот спечифичен мирис. Не треба да ја ограничувате употребата на чили само во мексиканската кујна бидејќи добро оди и со некои десерти. Зачинете го топлото чоколадо со чили во прав за волшебна комбинација на вкусови. Чили е најдобро да се додаде во јадењата на почетокот од готвењето за нивниот вкус да се почувствува во целиот оброк, особено ако сте фан на пикантен вкус. Бидете внимателни да не го замените обичното со чили каенски пипер, што е со сличен изглед. Овој зачин, исто така, се добива со мелење пиперки, но полути дури 8 пати! Сигурно не сакате да го запалите непчето на вашите гости.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Чили мус
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
Брускети со рен и бифтек
Воодушевете го омиленото друштво со брускети подготвени на уникатен начин со одлични парчиња печено месо, црвено вино и чили.

Состојки

  • 2 парчиња рамстек без коска (околу 500 г)
  • 50 мл црвено вино
  • 40 мл маслиново масло
  • 2 лажички Vegeta Natur
  • Сол
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • Mалку чили Vegeta Maestro

За намаз:

  • 2 лажици хрен Podravka
  • 1 лажица мајонез
  • 2 лажици павлака
  • 100 гр крем-сирење
  • Сол
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • Mалку чили Vegeta Maestro
  • 1 лажичка исцеден сок од лимон
  • 120 г кромид
  • Mасло за пржење
  • 12 кришки од багет
  • 1 лажица путер
  • Исечкан власец за сервирање

Подготовка

1. чекор

Исчистете го месото од кожи и вишок маснотии и исечете го на многу тенки резанки.

2. чекор

За маринадата, измешајте црвено вино, маслиново масло, Vegeta Natur, сол, мелен бибер и малку чили. Прелејте го месото и покријте го да отстои најмалку 30 минути.

3. чекор

За намазот измешајте хрен, мајонез, павлака, крем сирење, сол, мелен бибер, чили и сок од лимон. Исечете го кромидот и испржете го на загреано масло се додека не стане златен. Потоа извадете го на кујнска хартија за да отстраните вишок маснотии.

4. чекор

На загреана грил-тава испржете ги парчињата леб, кои претходно се лесно премачкани со путер.

5. чекор

Исцедете го месото од маринадата и ставете го на загреана грил-тава. Кратко испржете од двете страни и ставете го на чинија и повторете ја истата постапка со остатокот од месото.

6. чекор

Ставете 1 лажица хрен на секоја кришка леб, распоредете го печеното месо и на врвот ставете го пржениот кромид.

Псолужување

Наросете со исечкан власец и сервирајте.

Совет

Рамстекот можете да го маринирате на подебели стекови, да го испечете во грил-тава, а потоа да го исечете на тенки парчиња.
Совршено зачинет бифтек со салата
Совршено зачинет бифтек сервиран со салата. ВКУСНО...Само капнете маслиново масло и сок од лимон, промешајте и сервирајте.

Состојки

  • 1 поголем бифтек без коски (дебелина од 2 см)
  • 2 лажички чили Vegeta Natur (6 g)
  • 200 г исечкана зелена салата
  • (Неколку лисја од марула, рукола, црвена зелка, поточарка)
  • 100 г чери домати
  • 100 г краставица
  • 60 мл маслиново масло
  • Исцеден сок од лимон

Подготовка

1. чекор

Во сад за салата подгответе ги исечената зелена салата, исечканите домати и краставица.

2. чекор

На штица за сечкање ставете дебел слој чили Vegeta Natur и на неа ставете го бифтекот.

3. чекор

Свртете го неколку пати за да се обложи со чили Vegeta Natur и ставете го на загреана и подмачкана тава за скара.

4. чекор

Печете го стекот на посилен оган од двете страни неколку минути. Потоа ставете го стекот на штица и додека е топол исечете го на тенки парчиња.

Послужување

Ставете го месото на салатата, прелијте го со маслиново масло и сок од лимон, промешајте и сервирајте.

Совет

Можете на идентичен начин да подготвите и брускети така што на потпечените кришки леб ќе ставите зачинета салата и над неа парче вкусен бифтек.
Тропска салата со ананас на скара
Тропска салата од ананас на скара ќе ви послужи и во комбинација со тортиљи, ракчиња или самостојно, тропското задоволство е загарантирано.

Состојки

  • 2 лажички маслиново масло
  • 1 помал зрел ананас, излупен, исечен на прстени од 1,5 см
  • 1 голема црвена пиперка
  • ½ главица црвен кромид
  • 2 лажици исечекан свеж коријандер
  • 2 лажици свежо исцден сок од лимета
  • Сол
  • Шарен бибер Vegeta Maestro
  • Мелено чили Vegeta Maestro

Подготовка

1. чекор

Загрејте ја тавата на средна температура и премачкајте ја со една лажица маслиново масло.

2. чекор

Пржете го ананасот на неколку минути од секоја страна за да се карамелизира и да добие златно - кафеави ленти. Отстранете ја задебелената средина на ананасот и исечкајте го на коцки.

3. чекор

Додајте уште една лажица масло во тавата, додајте ги исечканите пиперки на ленти и пржете ги додека не омекнат.

4. чекор

Печените пиперки исечете ги на коцки и додајте ги на ананасот. Додајте го кромидот исечкан на коцки, коријандерот и сокот од лимета. Посипете со свежо мелен бибер и чили, посолете и промешајте.

Послужување

Со салатата послужете крцкави тортиљи или потпечени ракчиња или сервирајте ја во издлабен ананас.

Совет

Салатата подготвена на овој начин е одлично предјадење, а е подеднакво вкусна топла или изладена.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

А што велат нашите предци?

Во отсуство на подобри опции, се сметало дека чили во зима може да биде вистински спас од долготрајни и тешки настинки и респираторни проблеми.

Во минатото, во текот на зимата се користел и при обидите да се спречи замрзнувањето, главно поради неговата активна состојка капсаицин која има термички ефект.

Токму ефектот на затоплување на кожата ги поттикнало старите народи да користат чили за да ја ублажат болката после долги, тешки денови на боиштата, па така помеѓу чувството на пецкање, предизвикано од чили и чувството на болка, болката се чинело дека е помалку сериозна.

Fun Facts
Пиперките чили ги консумира дневно повеќе од една четвртина од светската популација, а зачинот направен од нив е најкорисен на планетата Земја.
Кога станува збор за чили пиперките, важи добро познатото правило на палецот - колку е помала пиперката, толку повеќе има лутина во себе.
Најпознатиот фанк рок бенд на сите времиња, култните Red Hot Chili Peppers, инспирацијата за името на бендот ја најдоа токму во чили пиперките. Членовите на групата велат дека името совршено ја опишува нивната енергија, карактер и посветеност на настапите.

Ја почитуваме вашата приватност

За да работи правилно нашата страница и постојано за да ги подобруваме нашите услуги, ние користиме колачиња. Во случај да сакате да ја оневозможите употребата на колачиња, некои делови од страната може да станат недостапни. Прочитајте ги деталите во Услови за користење.

Типови на колачиња: Технички, Маркетинг

Поставки