test test testff Црн бибер - Зачини за инспирација | Вегета Маестро
Црн бибер
(lat. Piper nigrum)

Црн бибер е зачин кој настанува со готвење, сушење и мелење на незрели плодови на билката бибер. Тој потекнува од јужниот дел на Индија, а денес интензивно се одгледува во речиси сите тропски региони.

МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Додадете бибер пред самиот крај на готвењето или сервирањето за се зачува подобриот вкус на јадењето. Можете да го чувате подолг временски период, бидејќи не го губи својот квалитет и аромата кога се чува во добро затворен сад. Кога употребувате или мелете бибер, бидете внимателни бидејќи со вдишување на правот може да ги изиритирате дишните патишта и тоа да доведе до болка и "напади" на кивавица. Совршено се совпаѓа со навистина разновидни јадења - со својот интензивен вкус, му дава на месото сила, на јајцата и печурките им го истакнува вкусот, а на морските плодови им ја подобрува аромата. Ако случајно претерате со црн бибер за време на подготовка на јадењето, додадете малку млеко или јогурт за да го разблажите неговиот интензитет и веројатно никој нема ништо да примети.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Намаз од наут
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
Пилешко со зеленчук во сос од сирење
Полнетото пилешко филе со зеленчук прелијте го со сос од сирење и уживајте со белото вино во нежниот оброк.

Состојки

  • 4 парчиња пилешко филе (околу 500 г)
  • Сол
  • Vegeta Maestro црн бибер
  • 50 мл бело вино
  • 3 - 4 лажици маслиново масло

За сосот:

  • 1 Fant за сос од сирење
  • Варен зеленчук за послужување (брокула, морков, зелени мешунки)

Подготовка

1. чекор

Посолете ги филеата од пилешко месо, посипете ги со мелен бибер, налејте вино и масло и оставете кратко да се маринираат. За ова време, згответе го зеленчукот во солена вода и исцедете го.

2. чекор

За сосот, содржината на ќесичката Fant истурете ја во 300 мл млака вода и мешајте сѐ додека сосот не зоврие.

3. чекор

Гответе на умерена темпертаура 5 минути, мешајќи постојано.

4. чекор

Ставете го месото на загреана тава и пржете од двете страни до златнокафеава боја.

Послужување

Служете ги пилешкото и зеленчукот прелиени со сос од сирење.

Совет

Ако не сте љубител на месо, наместо месо, можете да го подготвите овој рецепт со зголемување на количината на зеленчук.
Горлички котлет
Подгответе котлети во сос со горички компир или тестенини широки резанки, а со сос од црвено вино ова јадење ќе биде неодоливо.

Состојки

  • 8 помали свински котлети
  • Сол
  • Мелен црн бибер Vegeta Maestro
  • 30 г Podravka брашно од пченка
  • 2 лажици домашна свинска маст

За сосот:

  • 1 Fant ловечки сос
  • 60 г суви сливи
  • 100 мл црвено вино
  • 150 г грозје

Подготовка

1. чекор

Котлетите зачинете ги со сол и бибер, извалкајте ги во брашното od пченка (само од едната страна), а потоа ставете ја набрашнетата страна на загреаната маст.

2. чекор

Пржете ги котлетите на загреана маст додека не поруменат од двете страни. Извадете ги испржените котлети на топла чинија.

3. чекор

Истурете ја содржината на ќесичката Fant во 300 ml млака вода и мешајте сѐ додека сосот не зоврие. Гответе 3 минути на тивок оган, постојано мешајќи.

4. чекор

На преостанатата маснотија од котлетите, додајте суви сливи и кратко пржете, вратете ги, прелијте со подготвениот ловечки сос Fant и динстајте се заедно на умерена топлина.

5. чекор

При крајот на динснстањето додадете вино и зрна грозје.

Послужување

Служете ги котлетите во сос со горички компир или тестенини.

Совет

Користете трпезно бело или црвено вино.
Запечени тестенини со брокула и печено пилешко
Подгответе брокула со вашите омилени тестенини, запечете и уживајте во вкусовите кои произлегуваат на маслиновото масло.

Состојки

  • 300 г пилешко филе
  • Сол
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • 2 лажици маслиново масло
  • 200 г брокула
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кесичка Fant за печени тестенини со шунка и сирење
  • 200 мл павлака за готвење
  • 300 г тестенини ригатони
  • 50 г рендано сирење

Подготовка

1. чекор

Пилешкото филе исечете го на тенки парчиња, зачинете го со сол и бибер и пржете во 2 лажици топло маслиново масло до златна боја.

2. чекор

Сварете ја брокулата во солена вода и исцедете ја.

3. чекор

Истурете ја содржината на ќесичката Fant во 800 мл млака вода и додајте ја павлаката за готвење.

4. чекор

Загревајте со нежно мешање додека не зоврие сосот и гответе 1 минута.

5. чекор

Ставете ги несварените тестенини во тава за печење. Врз нив наредете го пилешкото исечкано на ленти и брокулите.

6. чекор

Прелијте со подготвениот сос, промешајте нежно и посипете со рендано сирење.

Совет

Може да користите и друг сезонски зеленчук наместо брокула.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

А што велат нашите предци?

Се верувало дека со негова помош може да се зачува и друга храна, па така често се користи на бродовите за време на долгите патувања. На пример, месото, наводно, ќе остане подолго добро за јадење ако е зачинето со црн бибер.

Старите Индијци претпоставувале дека биберот има силни антибактериски својства – го користеле во борба против инфекции и каснувања од инсекти. Од отров од мравки се заштитувале со попрскување на бибер на каснатото место.

Во минатото, тој беше познат и како афродизијак со кој се правеле обиди да се излечи импотенција, но не се утврдило со сигурност дали тој навистина бил успешен како лек.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Биберот бил исклучително познат по своите лековити својства во античко време, кога го нарекувале „црно злато“. Поради оваа причина, честопати се користел наместо пари, како средство за размена.
Поради своите својства, старите Египќани го користеле зачинот во балсамички ритуали, така што истражувачите знаеле да го најдат црниот бибер во носните шуплини на познатите фараони како Рамзес II.
Иако денес во кујните во рестораните се користат многу зачини, некои истражувања покажаа дека на употребата на црниот бибер отпаѓа дури 50% од вкупната потрошувачка на зачини.

Ја почитуваме вашата приватност

За да работи правилно нашата страница и постојано за да ги подобруваме нашите услуги, ние користиме колачиња. Во случај да сакате да ја оневозможите употребата на колачиња, некои делови од страната може да станат недостапни. Прочитајте ги деталите во Услови за користење.

Типови на колачиња: Технички, Маркетинг

Поставки