Горлички котлет
Подгответе котлети во сос со горички компир или тестенини широки резанки, а со сос од црвено вино ова јадење ќе биде неодоливо.
Состојки
- 8 помали свински котлети
- Сол
- Мелен црн бибер Vegeta Maestro
- 30 г Podravka брашно од пченка
- 2 лажици домашна свинска маст
За сосот:
- 1 Fant ловечки сос
- 60 г суви сливи
- 100 мл црвено вино
- 150 г грозје
Подготовка
1. чекор
Котлетите зачинете ги со сол и бибер, извалкајте ги во брашното od пченка (само од едната страна), а потоа ставете ја набрашнетата страна на загреаната маст.
2. чекор
Пржете ги котлетите на загреана маст додека не поруменат од двете страни. Извадете ги испржените котлети на топла чинија.
3. чекор
Истурете ја содржината на ќесичката Fant во 300 ml млака вода и мешајте сѐ додека сосот не зоврие. Гответе 3 минути на тивок оган, постојано мешајќи.
4. чекор
На преостанатата маснотија од котлетите, додајте суви сливи и кратко пржете, вратете ги, прелијте со подготвениот ловечки сос Fant и динстајте се заедно на умерена топлина.
5. чекор
При крајот на динснстањето додадете вино и зрна грозје.
Послужување
Служете ги котлетите во сос со горички компир или тестенини.
Совет
Користете трпезно бело или црвено вино.