Лукот е зачиска билка сродна на кромидот, празот и власецот, која може да се купи како главица, во прав или како екстракт.
Лукот потекнува од Централна Азија и првиот запис за одгледување на оваа исклучително лековита билка доаѓа од древниот Египет и е стар повеќе од 5000 години.
Состојки
- 1 кг мелено месо
- 1 лажица чили Vegeta Natur
- ¼ лажичка мајчина душица Vegeta Maestro
- ¼ лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
- 4 лажици домашна свинска маст Podravka
За прилог:
- 200 г каша од хељда од Zlato Polje
- 3 лажици масло
- 100 г Подравска сланина Podravka
- 2 чешниња лук
- 1 лажичка мелена блага пиперка Vegeta Maestro
- 2 лажички Vegeta
- ¼ лажичка мелен црн бибер Vegeta Maestro
Подготовка
1. чекор
На меленото месо додајте му мешавина од зачини - Vegeta пикант, мајчина душичка, лук во гранули и добро измешајте.2. чекор
Од подготвената смеса од мелено месо со зачини формирајте ги плескавиците, а потоа испржете ги од двете страни на загреано масло.3. чекор
Темелно измијте ја хељдата, попарете ја со врела вода и оставете ја да набабри.4. чекор
На загреаното масло додајте ја сланината исечкана на коцкички и накратко испржете ја да замириса.5. чекор
Додајте го исечканиот лук, црвената пиперка и исцедената каша од хељда. Налејте малку вода, додадете Vegeta, бибер и оставете кратко да проврие за да се редуцира течноста.Послужување
Послужете ги пржените плескавици со прилог - каша од хељда и салата од кисели пиперки.Совет
Со оглед на тоа што пакувањето на мешавината од зачини за пикантни колбаси е доволно за 5 кг месо,од 1 кг подгответе ги плескавиците, а од остатокот можете да ги подготвите колбасите. На овој начин ќе ги вкусите колбасите пред станат пушени и со нетрпение ќе чекате да ги тргнете од чадот.Состојки
За сосот:
- 1 кромид
- 100 г ситно мелени ореви
- 2 лажици маслиново масло
- 150 мл доматно пире Podravka
- 3 лажици сируп од калинка или 250 мл сок од калинка
- 2 лажици сок од лимон
- 2 чешниња лук
- ½ лажици зачин сумах
- ¼ од лажичка мелено чили Vegeta Maestro
- 1 лажичка сол
- ¼ од лажичка црн бибер Vegeta Maestro
- 1 прстофат шафран
За модриот патлиџан:
- 4 помали модри патлиџани
- 1 лажичка сумах
- ¼ од лажичка мелено чили Vegeta Maestro
- ¼ од лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
- Црн бибер Vegeta Maestro
- ½ лажичка сол
- 3 лажици маслиново масло
За оризот со шафран:
- 250 г ориз Басмати Zlato Polje
- 750 ml вода
- 1 прстофат шафран
- Исечкан магдонос за наросување
Подготовка
1. чекор
За сосот, загрејте го маслото во тава и додајте го ситно исечканиот кромид. Пржете го до златна боја и додадје ги доматното пире, сирупот од калинка, сокот од лимон, иситнетиот лук и околу 250 мл вода.2. чекор
Додајте ореви, сумах, чили, свежо мелен бибер, сол и шафран и испржете ги на тивок оган за да добиете сос.3. чекор
Варете го оризот во солена вода и додадете шафран.4. чекор
Исечете ги модрите патлиџани ако се помали и потенки на половина или на дебели кришки (2 см). Направете резови во форма на мрежа.5. чекор
Измешајте сумах, чили, лук во гранули, свежо мелен бибер, сол и маслиново масло. Со мешавината од зачини, премачкајте ги модрите патлиџани што сте ги поставиле на садот за печење обложен со хартија.6. чекор
Печете во загреана рерна на 200 ° C околу 20 минути.Послужување
Ставете ги топлите модри патлиџани над оризот со шафран и сервирајте со сос.Совет
Модрите патлиџани исечете ги непосредно пред готвењето. Доколку подолго стојат исечкани, брзо ќе се расипат.Состојки
- 4 средни или 8 мали тортиљи
- 60 гр крем-сирење
- ½ лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
- Црн бибер Vegeta Maestro
- 1 - 2 средни домати
- 1 средна краставица
- 60 г црвен кромид
- 1 зелена пиперка
- 250 г исечкана зелена салата (марула, рукола, поточарка, цикорија ...)
- 250 г пушена шунка Podravka (исечена на тенки кришки)
Подготовка
1. чекор
Измешајте го крем-сирењето со лукот во гранули, мелениот бибер и премачкајте ги тротиљите. Врз смесата со крем сирење распоредете кругчиња од домати и краставица.2. чекор
Додајте ги исечканиот кромид, пиперките исечкани на резанки и салатата.3. чекор
Покријте со кришки од шунка и цврсто свиткајте ги во ролнички. Исечете ја секоја на половина или третина. Ставете ги една до друга во сад (или завиткајте ги одделно во фолија) за да не се одвиткаат.4. чекор
Чувајте ги во фрижидер пред да патувате.Послужување
Чувајте во фрижидер пред да патувате.Совет
Наместо намаз од сирење, можете да го користите каков било намаз по желба (гвакамоли, хумус, ајвар ...).Tikvice u tankom tijestu
Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.
За лековитите својства на лукот знаат и врапчињата на гранка, па околу тоа не треба премногу да се пишува. Она што е интересно е дека лукот, наводно, се користи како исклучително ефикасно средство во борбата против комарци.
Уште една интересна примена на лукот врз основа на неговите лепливи својства – се верува дека во минатото сокот од лук се користи за лепење на пликови и мали керамички пукнатини.
Нашите предци го користеле лукот за да ги заштитат своите убави градини со рози од штеточинки и болести. Очигледно, мешавината од сецкан лук и вода ја спречувала појавата на болести кај овие растенија.
Во 21 век гојазноста стана голема закана по здравјето на луѓето. Со гојазноста многу често се поврзани и проблемите со холестерол, а приказната е дека токму лукот еден од најдобрите природни помагала во таа борба.