test test testff Лук - Зачини за инспирација | Вегета Маестро
Лук
lat. Allium sativum

Лукот е зачиска билка сродна на кромидот, празот и власецот, која може да се купи како главица, во прав или како екстракт.

Лукот потекнува од Централна Азија и првиот запис за одгледување на оваа исклучително лековита билка доаѓа од древниот Египет и е стар повеќе од 5000 години.

МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Месото на кое претходно му е додаден лук во гранули, по печењето ќе има вкусна и крцкава кора. Сушените гранули од лук го задржуваат вкусот 100% ,не загоруваат толку лесно како свежиот лук и нема да имате проблем со интензивниот мирис на дланките кој знае да остане во текот на целиот ден. Лукот во гранули не смее да се изложува директно на сонце и влага бидејќи под нивното влијание се прави како леплива маса, која е тешко да се раздвои. Бидете внимателни да не ви загори лукот, бидејќи во тој случај тој ќе биде исклучително горчлив и може да ви го уништи целото јадење.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Брускети со лук
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
Огнени плескавици со каша од хељда
Печените плескавици послужете ги со динстана каша од хељда и салата од кисели пиперки и уживајте во зачинетите залчиња.

Состојки

  • 1 кг мелено месо
  • 1 лажица чили Vegeta Natur
  • ¼ лажичка мајчина душица Vegeta Maestro
  • ¼ лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
  • 4 лажици домашна свинска маст Podravka

За прилог:

  • 200 г каша од хељда од Zlato Polje
  • 3 лажици масло
  • 100 г Подравска сланина Podravka
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажичка мелена блага пиперка Vegeta Maestro
  • 2 лажички Vegeta
  • ¼ лажичка мелен црн бибер Vegeta Maestro

Подготовка

1. чекор

На меленото месо додајте му мешавина од зачини - Vegeta пикант, мајчина душичка, лук во гранули и добро измешајте.

2. чекор

Од подготвената смеса од мелено месо со зачини формирајте ги плескавиците, а потоа испржете ги од двете страни на загреано масло.

3. чекор

Темелно измијте ја хељдата, попарете ја со врела вода и оставете ја да набабри.

4. чекор

На загреаното масло додајте ја сланината исечкана на коцкички и накратко испржете ја да замириса.

5. чекор

Додајте го исечканиот лук, црвената пиперка и исцедената каша од хељда. Налејте малку вода, додадете Vegeta, бибер и оставете кратко да проврие за да се редуцира течноста.

Послужување

Послужете ги пржените плескавици со прилог - каша од хељда и салата од кисели пиперки.

Совет

Со оглед на тоа што пакувањето на мешавината од зачини за пикантни колбаси е доволно за 5 кг месо,од 1 кг подгответе ги плескавиците, а од остатокот можете да ги подготвите колбасите. На овој начин ќе ги вкусите колбасите пред станат пушени и со нетрпение ќе чекате да ги тргнете од чадот.
Модар патлиџан на ориентален начин
Донесете допир на ориентот на вашата чинија и уживајте во несекојдневниот, волшебен вкус.

Состојки

За сосот:

  • 1 кромид
  • 100 г ситно мелени ореви
  • 2 лажици маслиново масло
  • 150 мл доматно пире Podravka
  • 3 лажици сируп од калинка или 250 мл сок од калинка
  • 2 лажици сок од лимон
  • 2 чешниња лук
  • ½ лажици зачин сумах
  • ¼ од лажичка мелено чили Vegeta Maestro
  • 1 лажичка сол
  • ¼ од лажичка црн бибер Vegeta Maestro
  • 1 прстофат шафран

За модриот патлиџан:

  • 4 помали модри патлиџани
  • 1 лажичка сумах
  • ¼ од лажичка мелено чили Vegeta Maestro
  • ¼ од лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • ½ лажичка сол
  • 3 лажици маслиново масло

За оризот со шафран:

  • 250 г ориз Басмати Zlato Polje
  • 750 ml вода
  • 1 прстофат шафран
  • Исечкан магдонос за наросување

Подготовка

1. чекор

За сосот, загрејте го маслото во тава и додајте го ситно исечканиот кромид. Пржете го до златна боја и додадје ги доматното пире, сирупот од калинка, сокот од лимон, иситнетиот лук и околу 250 мл вода.

2. чекор

Додајте ореви, сумах, чили, свежо мелен бибер, сол и шафран и испржете ги на тивок оган за да добиете сос.

3. чекор

Варете го оризот во солена вода и додадете шафран.

4. чекор

Исечете ги модрите патлиџани ако се помали и потенки на половина или на дебели кришки (2 см). Направете резови во форма на мрежа.

5. чекор

Измешајте сумах, чили, лук во гранули, свежо мелен бибер, сол и маслиново масло. Со мешавината од зачини, премачкајте ги модрите патлиџани што сте ги поставиле на садот за печење обложен со хартија.

6. чекор

Печете во загреана рерна на 200 ° C околу 20 минути.

Послужување

Ставете ги топлите модри патлиџани над оризот со шафран и сервирајте со сос.

Совет

Модрите патлиџани исечете ги непосредно пред готвењето. Доколку подолго стојат исечкани, брзо ќе се расипат.
Ролни со крем сирење и зеленчук
Почестете ги драгите пријатели со фини ролни и заедно уживајте во омилените вкусови.

Состојки

  • 4 средни или 8 мали тортиљи
  • 60 гр крем-сирење
  • ½ лажичка лук во гранули Vegeta Maestro
  • Црн бибер Vegeta Maestro
  • 1 - 2 средни домати
  • 1 средна краставица
  • 60 г црвен кромид
  • 1 зелена пиперка
  • 250 г исечкана зелена салата (марула, рукола, поточарка, цикорија ...)
  • 250 г пушена шунка Podravka (исечена на тенки кришки)

Подготовка

1. чекор

Измешајте го крем-сирењето со лукот во гранули, мелениот бибер и премачкајте ги тротиљите. Врз смесата со крем сирење распоредете кругчиња од домати и краставица.

2. чекор

Додајте ги исечканиот кромид, пиперките исечкани на резанки и салатата.

3. чекор

Покријте со кришки од шунка и цврсто свиткајте ги во ролнички. Исечете ја секоја на половина или третина. Ставете ги една до друга во сад (или завиткајте ги одделно во фолија) за да не се одвиткаат.

4. чекор

Чувајте ги во фрижидер пред да патувате.

Послужување

Чувајте во фрижидер пред да патувате.

Совет

Наместо намаз од сирење, можете да го користите каков било намаз по желба (гвакамоли, хумус, ајвар ...).

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

А што велат нашите предци?

За лековитите својства на лукот знаат и врапчињата на гранка, па околу тоа не треба премногу да се пишува. Она што е интересно е дека лукот, наводно, се користи како исклучително ефикасно средство во борбата против комарци.

Уште една интересна примена на лукот врз основа на неговите лепливи својства – се верува дека во минатото сокот од лук се користи за лепење на пликови и мали керамички пукнатини.

Нашите предци го користеле лукот за да ги заштитат своите убави градини со рози од штеточинки и болести. Очигледно, мешавината од сецкан лук и вода ја спречувала појавата на болести кај овие растенија.

Во 21 век гојазноста стана голема закана по здравјето на луѓето. Со гојазноста многу често се поврзани и проблемите со холестерол, а приказната е дека токму лукот еден од најдобрите природни помагала во таа борба.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Првиот штрајк во историјата што може да се најде во записите беше токму поради лукот. Имено, на робовите им се давало лук секој ден за да ја зголемат својата издржливост и да го подобрат имунитетот. Кога престанале да примаат дневна доза лук, решиле да престанат да работат.
Луѓето кои страдаат од алиумфобија (страв од лук) дури и не сакаат да се приближат до него, а камоли да го вкусат. Дали ова ве потсетува на митот за вампирите?
Лукот е првиот познат суплемент што се користел за подобрување на перформансите на спортистите - користен е од страна на спортисти во античка Грција пред нивниот настап на Олимписките игри.

Ја почитуваме вашата приватност

За да работи правилно нашата страница и постојано за да ги подобруваме нашите услуги, ние користиме колачиња. Во случај да сакате да ја оневозможите употребата на колачиња, некои делови од страната може да станат недостапни. Прочитајте ги деталите во Услови за користење.

Типови на колачиња: Технички, Маркетинг

Поставки