Фесенжан (Fesenjan)
Фесенжан најдобро одговара послужен со варен ориз, а претходно наросен со семки од калинка.
Состојки
- 1 пиле (исечено на 8 парчиња)
- 3 лажици масло
- 150 г ореви
- 100 мл сируп од калинки Мелегранат
- 50 мл Passata Podravka
- 1 кокошкина коцка Podravka
- ½ лажичка мелена куркума Vegeta Maestro
- ¼ од лажичка мелен цимет Vegeta Maestro
- ¼ лажичка мелено морско оревче Vegeta Maestro
- 1-2 лажички шеќер
- Сол
- Црн бибер Vegeta Maestro
- Свежа калинка за украсување
- Ориз Басмати Zlato Polje за послужување
Подготовка
1. чекор
Сомелете ги оревите многу ситно. Ставете околу 750 мл вода на оган и кога ќе зоврие, додајте ги оревите и измешајте.
2. чекор
Намалете ја топлината и оставете да се готви на тивко околу еден час, додека маслото од оревите не исплива на површината. Полека долевајте мали количини вода и внимавајте да не ви загори.
3. чекор
Во меѓувреме, на загреано масло испржете ги парчињата пилешко, колку да добијат златна кора. Извадете ги од оган и покријте ги.
4. чекор
Кога ќе добиете масло од орев на површината од смесата, која во меѓувреме прилично ќе потемни, додајте го сирупот од калинки. Продолжете со готвење, мешајќи уште неколку минути.
5. чекор
Во смесата додајте домат, коцка за супа, калинка, куркума, цимет, сол , бибер и пилешко. Месото треба да биде целосно покриено со смесата од орев. По потреба додајте вода.
6. чекор
Гответе уште еден час на тивок оган со повремено мешање. Проверете дали на сосот му треба шеќер (сирупот од калинка може да биде многу кисел).
Послужување
Фесенжанот послужете го со варен ориз, а пред да го сторите тоа, наросете со семки од калинка.
Совет
Меландата можете да ја подготвите сами со вриење 250 мл сок од калинка сѐ додека не се намали на околу 5 супени лажици сируп.