ЗАЧИНИ ЗА ИНСПИРАЦИЈА
Оригано
lat. Origanum vulgare
Оригано е медитеранска, повеќегодишна билка позната по својот ароматичен мирис и вкус. По потекло од јужните делови на Европа, најчесто се користи во Италија, Америка и Мексико.
МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Оригано најдобро е да се додаде на крајот на готвењето за да се потенцира неговиот природен вкус. Ако користите сушено оригано, лесно стиснете го за да ги ослободите неговите есенцијални масла и ароми.
Користете оригано за да подготвите маринади, бидејќи добро оди со маслиново масло, оцет, лук, босилек и магдонос. Исто така, препорачуваме да додадете оригано на риба печена со сол, со што ќе постигне посебен медитерански вкус.
Многу често, се мешаат мајоран и оригано. Најдобро можете да ги разликувате со фактот дека мајоранот има сладок, цветен мирис и слатко - горчлив вкус, а ориганото има поинтензивна арома .
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
кекси со лимон и оригано
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ