Морското оревче е зимзелено растение со потекло од островите „Moluccas“. Во поволни услови, стеблата може да растат и до 20 метри и да живеат до 100 години. Коската од плодот се крши дури по два месеци сушење за да се обезбеди семе - морско оревче.
Состојки
За тесто:
- 280 g остро брашно Podravka
- прстофат сол
- 1 лажица прашок за пециво Dolcela
- 140 g путер
- 100 g крем сирење
За фил:
- 2 лажици масло
- 60 g кромид
- 300 g печурки
- 1 чешне лук
- 60 g сушен домат (потопени во масло)
- 3 јајца
- 300 ml слатка павлака
- 100 g сирење Рикота
- 50 g рендан пармезан
- 1 лажица меко брашно Podravka
- 2 лажици Vegeta Natur
- Vegeta Maestro црн бибер
- Vegeta Maestro морско оревче
- 1 лажица Vegeta Maestro власец
- 1 лажица исецкан свеж магдонос
- 2 Крањски колбасици Podravka
Подготовка
1. чекор
Брашното измешајте го со солта, прашокот за пециво и додадете ладен путер, исецкан на ливчиња . Со електричен миксер измешајте ги состојките во компактна смеса и на крај додадете Рикота сирење и лажица млака вода, па измесете за да добиете мазно тесто.2. чекор
Завиткајте го во проѕирна фолија и оставете да стои во фрижидер 30 минути. Тестото размесете го на набрашнета површина, исечете го на кругови и ставете во намастени садови за пита (Ø 12 cm) така да се прекријат и рабовите.3. чекор
На загреано масло ставете ситно исецкан кромид кој ќе го испржете до златна боја. Додадете ги исечените печурки, кратко испржете, додадете го исецканиот лук и исецканите сушени домати.Тргнете од оган и оставите да се излади.4. чекор
Јајцата и слатката павлака измешајте ги добро, а потоа додадете Рикота сирење, пармезан, брашно, Vegeta Natur, мелен бибер, малку изрендано морско оревче, власец и магдонос. Додадете ги подготвените печурки, измешајте ги и ставете ги врз тестото.5. чекор
Колбасите исечете ги на парчиња и наредете ги одозгора.6. чекор
Печете во загреана рерна на 170 °C околу еден час, додека површината не стане румена, а тестото крцкаво.Послужување
„Мини quiche-то“ оставете го малку да се олади пред послужување.Совет
„Quiche“ со печурки и колбасици може да подготвите на идентичен начин и со лиснато тесто.Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 50 g лук
- 100 g морков
- 200 g тиквици
- 500 ml вода
- 250 g брокула
- 1 лажица САЛУТ сол со намалена количина натриум
- ¼ лажица Vegeta Maestro мелен црн бибер
- ¼ лажица Vegeta Maestro мелено морско оревче
- 200 ml павлака за готвење
Подготовка
1. чекор
На загреано маслиново масло испржете ситно исецкан кромид се додека не добие златно жолта боја. Потоа додадете излупен и изрендан морков и тиквица.2. чекор
Полијте со вода, додадете брокула и карфиол, Салут сол, бибер и морско оревче. Варете на тивок оган се додека зеленчукот не омекне.3. чекор
Изматете со рачен блендер се додека не добиете кремаста супа.4. чекор
На крај додадете павлака и оставете супата да зоврие.Послужување
Послужете веднаш.Совет
Наместо павлака на крај можете да додадете една лажица маслиново масло.Состојки
- 50 g замрзнат спанаќ Podravka
- 250 g рикота сирење
- 50 g рендан пармезан
- 1 јајце
- 20 g путер
- ½ лажица Vegeta Maestro мелено морско оревче
- 150 g меко брашно Подрaвка
- Vegeta Maestro шарен бибер
- 2 лажици путер
- 1 Fant за сос болоњезе
- 50 ml бело суво вино
Подготовка
1. чекор
Спанаќот одмрзнете го и ставете го во густа цедалка за добро да се изцеди.2. чекор
Во рикота сирењето додадете јајце и убаво измешајте за добро да се соединат.3. чекор
Додадете го омекнатиот путер, пармезан, изцедениот спанаќ, морско оревче и добро измешајте4. чекор
Со мешање додајте брашно за да добиете компактна цврста смеса.5. чекор
Со помош на две лажици обликувајте кнедли и ставете ги на набрашнета површина. Ставете ги во зовриена солена вода и варете.6. чекор
Исцедете ги кнедлите и ставете ги на 2 лажици загреан путер да се пржат додека не добијат златна боја.7. чекор
Исцедете ги кнедлите и ставете ги на 2 лажици загреан путер да се пржат додека добијат златна боја.8. чекор
Додадете вино и варете на тивок оган 5 минути со постојано мешање.Послужување
Со подготвениот сос прелијте ги кнедлите, посипете со ливчиња пармзан и послужете.Совет
При подготовката на сосот, дел од водата можете да ја замените со млеко.Tikvice u tankom tijestu
Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.
Пред да се користи како зачин, морското оревче претежно се користи за зачинување на пиво.
Арапите веќе во 1 век го користеле морското оревче за отстранување на пеги и други несовршености на кожата на лицето.
Во времето на чумата луѓето го носеле со себе, со надеж дека ќе ги заштити. Чумата се шири преку болви, а морското оревче е моќен инсектицид, па затоа некои научници веруваат дека тоа всушност можело многу да им помогне во тоа време.