Кимот е со потекло од Мала Азија и е еден од најстарите познати зачини. Најмногу се одгледува во Европа, особено во Холандија и скандинавските земји. Поради сличниот изглед, честопати се меша со кумин, но тие се разликуваат по бојата и аромата на плодовите.
Состојки
- 600 г пилешко филе
- 1 лажичка чили Vegeta Natur
- масло за готвење
За маринада:
- 1 лажичка ким Vegeta Maestro
- 1 лажичка коријандер во прав
- ½ мелен цимет Vegeta Maestro
- ½ лажичка куркума Vegeta Maestro
- 1 лажичка шеќер
- 30 г мелени кикиритки
- 1 лажичка рендана кора од лимон
- 30 г пиперки
- 1 лажица лимоноска трева
- 4 лажици масло
За сосот:
- 60 г лути пиперки
- 3 лажици масло
- ½ лажичка рендан свеж ѓумбир
- 1 луто пиперче
- 2-3 лажици соја сос
- 100 г мелени печени солени кикиритки
- 150-200 мл кокосово млеко
Подготовка
1. чекор
Пилешкото филе исечете го на коцки, посипете со чили Vegeta Natur и добро измешајте.2. чекор
Потоа подгответе ја маринадата. Кимот и коријандерот потопете ги во вода, исецкајте ги и ставете ги во сад.3. чекор
Додајте цимет, куркума, шеќер, кикиритки, кора од лимон, исечкани пиперки, лимоска трева и масло и добро измешајте. Прелијте го пилешкото со смесата и маринирајте го околу еден час.4. чекор
За ова време, подгответе го сосот. Исечете ги лутите пиперки на ленти и кратко пржете го на масло. Додајте ѓумбир, исечено чили пиперче, соја сос, мелени кикиритки и кокосово млеко. Промешајте ги состојките и оставете кратко да провријат.5. чекор
Ставете ги маринираните пилешки коцки на стапчињата за скара. Печете ги на добро загреана и намаслена скара додека не добијат убава кафеава боја.Поскужување
Сервирајте ги печените ражничи со сос од кикиритки и салата по желба.Совет
За овие ражничи можете да користите и пилешки батаци. Во овој случај, извадете ги коските и исечете го месото.Состојки
- 1,1-1,2 л врела вода
- ¼ лажичка ким Vеgeta Maestro
- 100 г кељ исечкан на резанки
- 100 г бел грав Podravka
- 1 домашна супа од месо Podravka
Подготовка
1. чекор
Во зовриената вода додајте го мелениот ким, кељот и гравот и додадете ја содржината на ќесичката со супа.2. чекор
Гответе 10 минути во полупокриен сад.3. чекор
Повремено промешајте.Совет
Ако сакате поинтензивен мирис на ким, можете кратко да го тостирате на тефлонска тава, пред да го додадете во супата.Состојки
- 100 мл паста од кромид
- 60 мл масло
- 1 лажичка рендан свеж ѓумбир
- 1 чешне лук
- 50 мл јогурт
- 1 лажичка мелен коријандер
- ½ -1 лажичка чили Vegeta Maestro
- ½ лажичка куркума Vegeta Maestro
- 100 ml Passatа Podravka
- 2-3 лажички сол
- 500 гр пилешко (без коски)
- 1 лажичка гарам масала
- 2 парчиња зелен кардамон
- 10 зрна црн бибер Vegeta Maestro
- 4-6 парчиња цело каранфилче Vegeta Maestro
- прстофат ким Vegeta Maestro
- 1 стапче цимет во кора Vegeta Maestro
- 1 лажица исечени свежи лисја од коријандер
- 1 зелена чили пиперка
Подготовка
1. чекор
Ако немате готова, пастатa од кромид сомелете ја во електричен сецко со додавање малку вода.2. чекор
Пропржете ја пастата од кромид на загреано масло, додадете ѓумбир, иситнет лук, јогурт, коријандер, чили, куркума, доматно пире и сол.3. чекор
Промешајте и додадете го исечканото пилешко.4. чекор
Прелејте со малку вода, а потоа додадете гарам масала, кардамон, црн пипер, каранфилче, ким и стапче од цимет.5. чекор
Гответе на умерена температура околу 15 минути додека пилешкото не омекне, а сосот да ја добие посакуваната густина.6. чекор
Пред сервирање, посипете со свежи лисја од коријандер и исечкана чили пиперка.Послужување
Послужете со варен ориз или леб без квасец.Совет
Наместо паста од кромид, можете да употребите околу 70 гр кромид рендан на ситната страна од рендето.Tikvice u tankom tijestu
Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.
Во текот на 17 век тоа беше популарно по завршувањето на гозбата да се служат зашекерени плодови со ким за кои се верувало дека помагаат при варењето на големи количини на храна.
На жените после породувањето им се препорачувало консумирање на ким, кој наводно помага во производството на млеко во периодот на лактација.
Ким во минатото бил составен дел на многу производи за убавина, како парфеми, лосиони и сапуни. Богат е со витамини и железо и наводно го забавува стареењето на кожата.