ЗАЧИНИ ЗА ИНСПИРАЦИЈА
Кари
lat. Murraya koenigii
Кари е зачинска мешавинакоја може да содржи 5-30 различни видови на зачини. Основата се состои од коријандер, куркума, ким и тилчец. Други зачини како ѓумбир, лук, каранфилче се додаваат во зависност од преференциите на готвачот или во зависност од регионот.
МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Во зависност од главната состојка во миксот, карито може да има црвена (црвени чили пиперки), зелена (зелени чили пиперки) или жолта (куркума) боја.
Бидејќи куркумата ја губи бојата и острината со изложеност на директна светлина, треба да се чува во темни, добро затворени тегли.
Најчесто се користи како додаток на варен ориз, но одлично се сложува и со други јадења како месо, зеленчук и житарици, па дури и во десерти.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Вкусен печен компир
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
"
data-pgtm-element-page-location="body"
data-pgtm-slider-name="ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ"
>