ЗАЧИНИ ЗА ИНСПИРАЦИЈА
Слатка пиперка
lat. Capsicum annuum
Зачинот се добива со мелење на исушениот зрел плод на различни видови на слатка пиперка. Тој доаѓа од областа околу Мексико во Јужна Америка, а во Европа го донеле шпанските морнари во 16-тиот век.
МАЛИ СОВЕТИ ЗА УПОТРЕБА
Слатката пиперка треба брзо да се искористи, најдобро во рок од 6 месеци, бидејќи во спротивно може да стане без вкус и нејзината боја нема да биде толку интензивна.
Таа е најдобро да се чува на темно, ладно место, бидејќи на светлина зачинот ја губи својата препознатлива боја и арома. Затоа, купувајте слатка пиперка во вреќичка, а не во стаклена тегла за да ја заштитите од извор на светлина.
Освен што на на јадењата им дава убава црвеникава боја,може да се користи како главен зачин во одредени јадења, како што се различни гулаши, чорби и паприкаш, како и маринади за месо.
Ако слатката пиперка не ви одговара добро при подготовката на одредено јадење и сакате нешто малку поразлично, можете да ја измешате со лажичка лута пиперка за да го направите јадењето позачинето.
НАЈДОБРО ОДГОВАРА СО ОВА ЈАДЕЊЕ
Хумус со тиква
ОСТАНАТИ РЕЦЕПТИ
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ