Топло и крцкаво пилешко
Наместо сос од манго, можете да подготвите сос гвкамоле и да си поиграте со вкусовите во комбинација со печеното пилешко.
Состојки
- 4 филети од пилешко (околу 500 г)
- 1 лажичка Vegeta
- 250 г пченкарни снегулки (мелен корнфлекс)
- 4 лажици мелени бадеми
- 4 лажици семе од сусам
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сладок пипери Vegeta Maestro
- 4 јајца
- 50 мл млеко
- 1 лажичка сол
- Мелен црн бибер Vegeta Maestro
- 100 г меко брашно Podravka
- Масло за пржење
- 4 пченични тортиљи
Прелив со манго:
- 100 г зрело манго (исечкано на коцкички)
- 1 халапено пиперче (исечкано заедно со семките)
- 1 лажица сок од лимета
- 1 лажичка шеќер
- 100 г мајонез
- 100 г грчки јогурт
- 1 лажица сечкан коријандер
- 1 лук
- Сол
- Мелен црн бибер Vegeta Maestro
- 400 г исечкани зелени салати (марула, зелка, рендан морков, рукола)
Подготовка
1. чекор
Исечете ги филетите од пилешко на стапчиња и зачинете со Vegeta.
2. чекор
Во блендер, ситно измелете го корнфлексот и измешајте го со бадеми и сусам, па додајте шеќер и црвен пипер.
3. чекор
Изматете ги заедно јајцата и млекото, зачинете со сол и бибер. Секое парче пилешко извалкајте го во брашно, а потоа натопете го во подготвените јајца и, на крајот, извалкајте ги во смесата со корнфлекс.
4. чекор
Во поширока тава, загрејте го маслото на средна топлина. Пржете го пилешкото до златножолта боја и извадете го на хартија која што ќе го апсорбира вишокот маснотии.
5. чекор
За преливот со манго, додајте чили пиперче, сок од лимета, шеќер и 2 лажици вода. Динстајте под капак додека не омекне мангото (10 минути).
6. чекор
Изладеното манго иситнете го во пире, па додадете мајонез, грчки јогурт, коријандер, иситнет лук, сол и мелен црн бибер. До употреба, преливот оставете го во фрижидер.
7. чекор
Загрејте ги тортиљите и оформете ги во форма на корнет. Прво ставете ја салатата, прженото пилешко над неа и прелијте со сосот со манго.
Послужување
Послужете веднаш.
Совет
Наместо сос од манго, можете да подготвите сос гвакамоле.